Pasquale Pelissero

IMG_5558
Pasquale Pelissero is een kleine wijnproducent uit Neive, gelegen in één van de bekendste Italiaanse wijnstreken: Barbaresco, Piemonte.

Barbaresco is, naast Barolo, de grote wijn van Piemonte, maar wordt misschien nog minder begrepen dan zijn ‘grote broer’. De enig toegestane druif is de Nebbiolo, in de ondersoorten Michet, Rosé en Lampia, aangeplant op 490 hectare in 482 geregistreerde wijngaarden. Wat versnippering betreft kunnen ze er in de Bourgogne nog wat van leren! Het gebied bevindt zich ten noord-oosten van de stad Alba, waar Barolo zich juist ten zuid-westen daarvan bevindt.

Het klimaat in Barbaresco is iets warmer dan in Barolo, de wijn is daarom wat constanter, en de subtiele verschillen tussen de drie sub-regio’s zijn minder uitgesproken. Rond de gemeente Barbaresco worden wijnen geproduceerd die relatief licht zijn, aromatisch en met een goede structuur. In Neive worden krachtige, tannineuze wijnen gemaakt en in Treiso lichte wijnen met veel verfijning.

Barbaresco is doorgaans wat makkelijker en vroeger te drinken dan Barolo, ze krijgen ook een andere houtopvoeding.

Pasquale Pelissero en zijn dochter, Ornella, voerden al het werk uit in de wijngaarden tot Pasquale in september van 2007 overleed. Hij was een zeer conservatieve wijnboer, maar stond tegelijkertijd open voor nieuwe technologiën in de kelder. Nu heeft zijn dochter het hele bedrijf onder haar hoede genomen en blijkt hoe dit bedrijf zich ontwikkeld heeft. De wijngaarden dienen vele wijnboeren uit de omgeving als voorbeeld en inspiratie.

De kelder is bovenop een heuvel gelegen en wordt omgeven door 4 hectaren wijngaarden die jaarlijks zo’n 20.000 flessen wijn opleveren.

www.pasqualepelissero.com

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd