19 januari was het weer zover. De jaarlijkse overzichtsproeverij van één van onze leveranciers. Meer dan 300 wijnen die allemaal geproefd mogen worden. Dit jaar wat extra speciaal vanwege de 10e keer dat ze dit organiseren. Voor ons is dit een mooie gelegenheid om de nieuwe wijnen die in 2015 op de markt komen, te beoordelen op geur en smaak en ons te oriënteren op nieuwe wijnen voor ons assortiment.

Ook dit jaar waren de verrassingen weer groot. Wijnen waar we grote verwachtingen van hadden vielen soms wat tegen en wijnen die we nog niet kende verraste ons aangenaam. Maar de meeste wijnen die we hebben geproefd waren dik in orde. Volgens ons gaat 2015 in het glas in ieder geval een mooi wijnjaar worden.

Hieronder een korte impressie per land van de wijnen die ons opvielen.

Spanje
Monopole red en Monopole white, twee mooie wijnen uit de bekende Spaanse wijnstreek Rioja. Monopole red is een zeer toegankelijk rode wijn met een goede balans tussen hout en donkerroodfruit. Dat in rioja ook witte wijnen worden gemaakt is wellicht minder bekend. Monopole white is zoals de naam al doet vermoeden een witte wijn gemaakt van de Viura druif. Een lekker fris fruitige wijn die je doet verlangen naar het voorjaar. Tijdens onze Spaanse wijnavond op 19 februari kunt u deze wijnen komen proeven.

Italië
Ook uit de laars van Europa hebben we weer bijzondere wijnen geproefd. Vooral van de wijnen uit het wijnjaar 2011 waren wij erg gecharmeerd. Of het nu ging om wijnen uit Toscane (Chianti of Supertoscans), Piemonte (Barolo, Barbaresco en Lange) of Abruzzo allen vielen op door het behaalde resultaat (goede wijn). Dat is op zich ook niet heel raar, gezien 2011 een geweldig wijnjaar was in bijna geheel Italië. Ook hebben we een mooi alternatief voor Barolo gevonden. Tijdens onze Italiaanse wijnavond op 19 maart kunt u deze baby Barolo komen proeven.

Frankrijk
Zeg je wijn dan is de associatie met Frankrijk snel gemaakt. Ook van de Franse wijnmakers hebben verrassende wijnen geproefd. Frisse sauvignon blanc uit de Loire (de bakermat van deze druif). Prachtige volle houtgerijpte chardonnay, cabernet sauvignon en syrah uit de Languedoc. Of krachtige wijnen uit Bordeaux en zelfs een leuk alternatief voor Chateauneuf-du-Pape uit de Rhône. Over die laatste binnenkort meer…….

Portugal
Dat in Portugal Port wordt gemaakt hoeven we de meesten niet uit te leggen, maar dat ze daarnaast ook nog mooie witte en rode wijnen maken is niet bij iedereen bekend. Aankomend jaar zullen we dan ook Portugal meer aandacht gaan geven in ons assortiment. Hou Facebook en de website in de gaten.

Duitsland/Oostenrijk
Bij Duitsland denkt men snel aan bier of beter gezegd pils. Bij wijn worden soms te onrechte associaties met wijn uit pak gemaakt. Gelukkig bleef deze vergelijking bij de geproefde Duitse wijnen achterwege. Tijdens de proeverij mooie droge riesling en weisbourgonder (pinot blanc) geproefd. Ook het Oostenrijkse arsenaal is helemaal oké. Vooral grüner veltliner viel op. En niet alleen bij ons. Vorig jaar hebben de wijnen van weingut R&A Pfaffl ook de nodige erkenning van wijnschrijver Harold Hamersma gehad.

Kortom ook in 2015 bent je bij Wijnkoperij Bulthuis aan het juiste adres voor wijnen.

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd