Als de feestmaand december is afgelopen, begint bij ons het verlangen naar de wijnen van het nieuwe jaargang. Ieder jaar worden wij de derde week van januari door een van onze leveranciers uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwe wijnen die zij in het assortiment hebben. Dit jaar was gekozen voor maandag 18 januari. Voor sommigen onder ons de meest deprimerende dag van het jaar ook wel blue monday genaamd. Voor de meer positief ingestelde onder ons was 18 januari volgens de biologische biodynamische wijnkalender een dag bij uitstek om alle zintuigen optimaal in te zetten voor een wijnproeverij. Dus voor ons reden te meer om naar het westen van Nederland af te reizen.

Aangekomen op de proeflocatie hebben we eerst een bodempje gelegd om niet na het eerste rondje proeven al de handdoek in de ring te moeten gooien. Na onze lunch zijn we aan onze zware taak van deze dag begonnen. We hadden keuze uit ruim 600 wijnen die we allemaal mochten proeven. Natuurlijk veel te veel om in één dag te beoordelen, dus hadden we thuis al een voorselectie gemaakt. Wat ook erg leuk aan deze overzichtsproeverij is, is het feit dat bijna alle wijnmakers zelf aanwezig zijn om van alles te vertellen over hun wijnen. We hebben dan ook weer leuk bij gekletst met oude bekenden en kennis gemaakt met enkele nieuwe wijnmakers.
Sander wijnproeven (2)
Wat ons opviel was dat het wijnjaar 2015 mooie resultaten heeft opgeleverd. Dit kregen we ook veel te horen van de producenten (wat natuurlijk ook logisch is, niemand gaat vertellen dat hun nieuwe oogst niet te hachelen is 😉 ). Hieronder hebben we van diverse Europese wijnmakers een korte samenvatting van onze bevindingen weergegeven
frankrijk (2)
Frankrijk
Chateau Val Joanis uit het zuidelijkste puntje van de Rhône (wijnbedrijf waar we afgelopen zomer op bezoek zijn geweest) had op de proeftafel o.a. een mooie viognier en een lekker frisse tradition blanc. Zonder al te veel over de inhoud van onze proefpakketten te willen verklappen, gaat het wit van Val Joanis zeker een plekje krijgen. Naast wit was ook hun rode “Les Griottes Rouge” weer van ongekende klasse.

Uit dezelfde Rhône (alleen iets noordelijker) viel de syrah van M&S Ogier d’Ampuis op vanwege zijn sappige en zonnige fruit. Ook de Châteauneuf-du-Pape van Clos Saint Jean viel in goede smaak vanwege het zwoele fruit en een aangename kruidigheid.

Een andere bekende uit het zuiden van Frankrijk was Luc Pirlet. Deze vieren in 2016 hun 20 jarig bestaan en hebben hun wijnen voorzien van een nieuw uiterlijk, maar nog belangrijker hun witte en rode wijnen vielen op door hun frisheid, fruit en subtiel houtgebruik.

Een andere ster uit de Languedoc is domaine Paul Mas. “De filosofie van ‘Les Domaines Paul Mas’ is er op gericht de typiciteit van bodem en druivenras te behouden, en tegelijkertijd een wijn te presenteren die aansluit bij wat de consument vandaag de dag vraagt: veel fruit, concentratie, kleur, geur en smaak”. Zowel de wijnen van Mas des Tannes, Astelia als domaine Astruc (allen onderdeel van Paul Mas) hebben ons aangenaam doen verrassen met nieuwe wijnen en verrassende blends. Over het blenden van wijnen later meer.

Uit de Loire, de bakermat van Sauvignon Blanc, hebben we een mooie wijn ontdekt die we dit jaar gaan toevoegen aan ons assortiment wit.
italië (2)
Italië
Italië de wijnlaars van Europa heeft dit jaar weer mooie resultaten laten zien. Bij Paolo Manzone uit Piemonte (Barolo) hebben we een selectie prachtige Nebbiolo wijnen geproefd. De ‘Mirine’ Nebbiolo d’Alba, “Serralunga” Barolo 2012 en de Barolo riserva DOCG 2009 waren allen van grote klasse. De wijnen kunnen nu al gedronken worden, maar kunnen gerust nog geruime tijd worden bewaard. Aankomende zomer zullen we zelf polshoogte gaan nemen bij Paolo Manzone om zijn wijngaarden en wijnmakerij met eigen ogen te gaan bewonderen. Hier later dit jaar meer over.

De wijnen van Fosso Corno viel weer in de smaak de nieuwe jaargangen van Cima Bianca en Cima Rosa doen je alweer stiekem verlangen naar mooi zomers weer.

Bij Fattoria di Basciano hebben we weer prachtige chianti wijnen en super Toscans geproefd. 2015 is volgens eigenaar/wijnmaker Paolo Masi een jaargang om in de gaten te houden. Door de steeds weer verbazende kwaliteit van de wijnen van Fattoria di Basciano willen we ook hier dit jaar met eigen ogen het geheim van dit succes gaan bekijken. Naast hun wijnen is ook hun olijfolie van ongekende kwaliteit. We hebben nog enkele flessen olijfolie op voorraad, dus wees er snel bij.
spanje (2)
Spanje
Op het Iberische schiereiland hebben de wijnmakers niet stil gezeten. José en ik waren dan ook aangenaam verrast over het aandeel witte wijnen. De witte wijnen uit de Noord-Spaanse regio Rueda van Felix Solís en de minder bekende regio Monterrei van bodega Taias Mariñan vielen op vanwege hun frisheid en mooie aangename zuren. De bio-dynamische wijnen van dominio de Punctum uit het midden van Spanje (La Mancha) waren weer van het vertrouwde niveau. Van de toegankelijke Norte Sur serie spat het fruit er af en loopt het water in je mond. Een andere verrassing was een heerlijke half-zoete mousserende wijn. Met deze wijn hoeft u niet te wachten tot het weer 31 december is, maar kan ook de zomer al een spetterend feest worden.
portugal (2)
Portugal
De tijd dat Portugal alleen vanwege port op de wijnkaart stond is al lang achter ons. Zo hebben we van het bekende porthuis Quinta Romaneira twee zeer toegankelijke rode wijnen geproefd. De wijnen zijn gemaakt van een blend van vier Portugese druivenrassen en worden gekenmerkt door zwoel roodfruit en bij de wijnen met houtrijping een mooie bite. Ook hebben we een prachtige L.B.V. Port uit 2010 geproefd. Haal de blauwe (stilton, gorgonzola en roquefort) en oude kazen maar tevoorschijn deze port kan ze allen weerstaan.

Blenden
In het huidige tijdperk van wijn maken is het blenden van wijnen niet meer weg te denken. Bij Paul Mas hebben de wijnmakers deze vorm van wijn maken tot een ware kunst verheven. Voordat de verschillende soorten wijn met elkaar zorgvuldig worden gemengd gaat er een heel proces aan vooraf. Zo heeft Jean Claude Mas al zijn wijngaarden in kaart gebracht. Hierbij is gekeken naar de grondsoort (klei, kalkrijk, etc.), de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon (zuid, oost, etc.), de hoogte (t.o.v. zeeniveau) en de druivensoorten die er groeien. Al deze uitgangspunten zorgen te samen dat de wijn van deze wijngaarden zijn eigen specifieke geur en smaak eigenschappen heeft. Door deze in de juiste verhouding samen te voegen ontstaat er magisch druivennat. Tijdens de overzichtsproeverij hadden José en ik ons opgegeven voor een masterclass wijnblenden met niemand minder dan de grote Jean Claude Mas.

Masterclass blenden Paul Mas (2) Begin masterclass blenden Paul Mas Sander aan het wijnblenden

Voor ons op tafel stonden 6 gevulde glazen wijn. 4 glazen met viognier afkomstig van diverse wijngaarden en één glas houtgerijpte chardonnay en één glas met de originele blend zoals Paul Mas deze maakt. Aan ons de schone taak om deze blend te evenaren door de verschillende soorten wijn met elkaar te mengen om zo dicht mogelijk bij de originele blend van Paul Mas te komen. Na drie pogingen waren José en ik er uit. De blend die wij hadden gemaakt zou het moeten zijn. De hoeveelheden toegevoegde wijn hadden we opgeschreven op een formulier. Wie zo dicht mogelijk bij de originele blend van Paul Mas kwam had een reis naar de Languedoc gewonnen en zou het wijnbedrijf mogen bezoeken en alle rurale luxery die Paul Mas te bieden heeft mogen ervaren. De samenstelling van onze blend kwam voor 80% overeen met de originele samenstelling. Volgens Jean Claude  Mas was dit een knappe prestatie zeker gezien de omstandigheden (de wijnen kwamen rechtstreeks uit het vat en waren nog niet gefilterd) in de masterclass niet optimaal waren om de blend na te maken. Helaas voor ons was het in de eerdere workshop iemand gelukt om 90% van de samenstelling van de blend goed te hebben. Maar als de wijnmaker zelf ons een compliment geeft over onze capaciteit om wijn te blenden is dat natuurlijk ook mooi resultaat.

Kortom een alles behalve deprimerende maandag met een fraaie afdronk.

José & Sander

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd