Dominio de Punctum

Dominio de Punctum is een jong, organisch werkend bedrijf in La Mancha, dat werd opgericht in 2005 met het doel op bio-dynamische wijze wijnen te produceren. “Organisch” wil voor Dominio de Punctum zeggen: absoluut zonder chemicaliën. Bio-dynamisch werken houdt in dat je de wijngaard beschouwt als een groot, samenwerkend eco-systeem. Het zijn niet alléén druivenstokken, die in de wijngaard leven, maar ook insecten, vogels, andere planten en, in de grond, micro-organismen. Die dragen allemaal bij aan het welzijn van de wijngaard, en dus aan de kwaliteit van de wijn, is de gedachte.

Het aardige van dit domein is de keuze van druivenrassen: natúúrlijk is er Tempranillo aangeplant (dit is tenslotte Spanje), maar er zijn ook minder verwachte rassen, die het verrassend goed doen in La Mancha’s continentale klimaat (“negen maanden winter, drie maanden hel”, zeggen de bewoners over hun klimaat).

Zo staat er in de wijngaard Petit Verdot, een druivenras dat oorspronkelijk uit Bordeaux komt, maar daar een zeer marginaal bestaan leidt. Het is een laat rijpend druivenras, dat in Bordeaux vaak niet goed of helemaal niet rijp wordt. In de warme zomers van La Mancha rijpt hij echter uitstekend (oogst in september/oktober, in de koelte van de nacht).
Op zijn minst zo verrassend is Viognier, een al even wispelturig ras dat in de jaren zestig bijna was uitgestorven vanwege de moeilijke teelt. Er waren nog enkele hectares te vinden in de appellations Condrieu en Château Grillet, beide in de noordelijke Rhône-vallei. Sindsdien is er echter een herwaardering gaande voor de bloemige, aromatische wijn die de druif produceert. Na aanplant in warme gebieden als Californië, Australië en Zuid-Afrika werd de druif ook aangeplant in het warme zuiden van Frankrijk. Zo bekeken is aanplant in La Mancha een voor de hand liggende keuze, en Viognier groeit en rijpt uitstekend in het lange, warme seizoen, zonder daarbij zijn kenmerkende frisheid te verliezen.

Andere druivenrassen zijn bekend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en de wat minder bekende Graciano (afkomstig uit Rioja) voor rood, en Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit.

www.dominiodepunctum.com

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd