Curatolo Arini

Curatolo Arini bestaat al vanaf 1875 en was oorspronkelijk een producent van Marsala. In de jaren 70 besloot de familie ook stille wijnen te gaan produceren, overigens van dezelfde druivenrassen en dezelfde wijngaarden. De winery is modern uitgerust en hoewel de vijfde generatie inmiddels in het bedrijf werkt, worden moderne technieken niet geschuwd – zolang ze maar bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit. “Nella nostra famiglia, un ‘va bene’ non basta” luidt het motto van de familie, en dat laat zich losjes vertalen naar “In onze familie is ‘oké’ niet goed genoeg”. Er wordt voortdurend gestreefd naar verbetering van de kwaliteit, zowel in de wijngaard als in de kelders.

Het verhaal van Marsala begint in 1773, als een handelaar uit Liverpool wordt gedwongen de haven van Marsala aan te doen, wegens een zware storm op zee. Hij geniet er van de plaatselijke wijn en besluit er wat van mee te nemen. Om de wijn de zeereis te laten overleven voegt hij wat wijnalcohol toe. Marsala was geboren en had reeds aan het eind van de 18de eeuw rum verdrobngen als drank op de schepen van de British Royal Navy.

In 1875 begon Vito Curatolo Arini met het produceren van Marsala en zijn receptuur wordt nog steeds gebruikt, hoewel de technieken zijn verfijnd en de Marsala van nu superieur is aan die van toen. Curatolo Arini maakt zijn Marsala met eenaantal ingrediënten:

– basiswijnen met DOP, van de druivenrassen Grillo, Inzolia en Catarratto;
– wijnalcohol;
– ‘Mosto Cotto’ ofwel ‘gekookte most’. De most wordt gedurende 36 uur verwarmd boven een open vuur, om suiker en kleur te concentreren. Curatolo Arini is de enige producent die deze traditionele werkwijze nog hanteert;
– ‘Mistella’ of ‘Sifone’, most waaraan wijnalcohol is toegevoegd om de vergisting te stoppen.

De druiven worden geteeld op een manier die een natuurlijk alcoholpercentage van 15 tot 16% mogelijk maakt, zodat niet al teveel alcohol behoeft te worden toegevoegd en de natuurlijke structuur beter bewaard blijft. Bovendien gebruiken ze een hoog percentage Grillo, een druivenras dat veel suiker aanmaakt en makkelijk oxideert.

Marsala kan worden ingedeeld volgens verschillende criteria: graad van zoetheid (Dy, Off-Dry of Sweet), kleur (Gold, Amber of Ruby) of vatleeftijd (Fine (1 jaar), Superiore (2 jaar) of Superiore Riserva (4+jaar)). Curatolo Arini neemt ruim de tijd om de wijnen een perfecte balans te laten ontwikkelen tussen smaak, elegantie en complexiteit. De wijnen rijpen traditioneel op vaten van Sloveens eiken. Het etiket is ontworpen door Ernesto Basile, een Siciliaanse architect en pionier in de Art Nouveau kunststroming.

www.curatoloarini.com

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd

- -