Afbeeldingsresultaat voor paolo manzoneTijdens de afgelopen zomervakantie hebben we diverse wijnboeren bezocht. Als gepassioneerde wijnliefhebbers willen we weten waar onze wijnen vandaan komen, hoe ze worden gemaakt en door wie. Ook een bezoek aan wijnmaker Paolo Manzone uit Serralunga d’Alba (Italiaanse wijnregio Barolo) kon niet achterwege blijven tijdens ons verblijf in Piëmonte. Tijdens een masterclass Barolo wijnenproeven (in 2013) vielen de wijnen van wijnmaker Paolo Manzone al op vanwege de hoge kwalitiet en fantastische geuren en smaken.

Ik denk dat 15 juli 2016 in de boeken gaat als één van de mooiste dagen van 2016. Vandaag zat alles mee. Het begon al met het weer. Een strak blauwe lucht zonder wolkjes en met zeer helder zicht. De weg naar Serralunga d’Alba was al zo adembenemend mooi, met prachtige uitzichten op de wijngaarden in de Barolo omgeving en zelfs de Mont Blanc was zeer goed zichtbaar. Bij Paolo Manzone aangekomen was er net een fotograaf bezig om mooie plaatjes te maken voor de Bed&Breakfast (kleine nevenactiviteit).

Paolo Manzone is een zeer aardige man die met passie spreekt over zijn bedrijf, de omgeving en zijn visie op wijn maken. De percelen voor het maken van de Barolo wijnen liggen rond zijn bedrijf in Serralunga d’Alba. Dat zijn percelen behoren tot de top van Barolo bewijst wel het feit dat de percelen van zijn buren in handen zijn van grote jongens als Gaja (uit Barbaresco) en Elio Altera (uit La Morra). De samenstelling van de bodem (klei met kalkhoudende grond), de positie van de wijngaard ten opzichte van de zon (zuid-zuidoost en gelegen in een kom) en de hoogte (tussen 250 en 300 meter boven zeeniveau) maken het een van de beste percelen voor het verbouwen van de Nebbiolo druif. Naast percelen in Serralunga d’Alba bezit Paolo ook een aantal percelen in Sinio waar naast Nebbiolo ook Barbera en Dolcetta worden verbouwd.

dsc_0550 dsc_0549 dsc_0539 dsc_0543

Tijdens de rondleiding door de wijnmakerij vertelde hij over zijn filosofie van het maken van nieuwe Barolo. Je hebt in Barolo namelijk de traditionele wijnmakers die de wijn opvoeden in grote ronde vaten (genaamd botte) en de moderne wijnmakers die gebruik maken van kleinere vaten (vaak gemaakt van Frans eiken). De visie van Paolo is gebruik ze beide. Zo voedt hij een groot gedeelte van zijn wijnen op in eikenhouten vaten van 330 liter (Bourgondische wijnvat). Deze vaten zijn licht getoast (het hout aan de binnenkant van het vat is licht gebrand boven een vuur). Hierdoor geven ze de wijn subtiele houttonen mee en zorgen ze er voor dat de harde tannines van de jonge wijn mooi rond en elegant worden. Maar ook een deel van de wijn rijpt op grote ronde vaten (botte) voor het behoudt van krachtige tannines. Hierdoor is Paolo in staat om wijnen te maken die zowel kracht als elegantie bezitten met het nodige fruit. Naast houten vaten maakt Paolo ook gebruik van keramische vaten. In deze vaten rijpt zijn riserva Barolo. In 2008 is hij hiermee als experiment begonnen met enkele kleine ceramische vaten (die eruit zien als eivormige potten). Door het succes van dit experiment gebruikt hij nu grotere ceramische vaten van 500 liter per stuk. Hiermee maakt hij in goede jaren een beperkte oplage van circa 2000 flessen. Een ander project van Paolo is zijn “Luvï” wijn. Dit is een blend van nebbiolo en Dolcetto soms Barbera. Hiermee wil Paolo een soort van “Super Barolo” maken net als de “Super Tuscan” wijnen uit Toscane. Vanaf 2008 maakt hij deze wijn en laat hij ieder jaar zijn etiket voorzien van een grafisch ontwerp door een kunstenaar. Het kunstwerk van de Luvï 2008 is zelfs gemaakt door een Nederlandse kunstenaar Ramon Otting. Naast deze technologisch ontwikkelingen heeft Paolo ook geïnvesteerd in nieuwe opslagruimte. Dit niet zozeer om de productie te vergroten, maar wel om een betere flesrijping mogelijk te maken (gemiddelde Barolo heeft een flesrijping van 1 à 2 jaar). Ook liet Paolo met trots in zijn nieuwe opslag de oenotheek zien. Achter een indrukwekkend hekwerk liggen van alle “Luvï” en “Barolo” wijnen per jaargang een kleine 200 flessen opgeslagen. Om de ontwikkeling van de wijn door de jaren te kunnen volgen en voor speciale gelegenheden verticale proeverijen mogelijk te maken.

dsc_0547 dsc_0551 dsc_0552 dsc_0553

Ook in de wijngaard is het e.e.a. veranderd. Zo is Paolo overgegaan zijn druiven te verbouwen volgens de principes van de biologische wijnbouw. Dit houdt in geen gebruik van herbiciden, pesticiden en insecticiden. Daarnaast wordt ook voor de bemesting alleen gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen. En in de wijngaard is in tegenstelling tot een aantal jaren geleden het ook weer toegestaan dat de bodem is bedekt met vegetatie.

Aan het einde van de rondgang was er een proeverij. Hier hebben we wit uit Roero, Dolcetta (toevallig één van de favoriete wijnen van Madonna), houtgerijpte Barberra (waarvan de oogst van het jaargang 2016 voor een deel speciaal wordt gebotteld met een eigen label voor het beste restaurant van de wereld in Modena “Osteria Francescana”) en Nebiolo en ‘Luvï’ afkomstig van de wijngaarden uit Sinio geproefd. Ook het grote werk uit Serralunga d’Alba mocht niet ontbreken. De Barolo ‘Serralunga d’Alba’ wordt gemaakt van gemiddeld 25 jaar oude wijnstokken en wordt gekenmerkt als een klassieke Barolo. De Barolo ‘Miriame’ wordt gemaakt van gemiddeld 65 jaar oude wijnstokken en wordt gekenmerkt als een nieuwe wereld Barolo met veel fruit en elegantie. Met de riserva Barolo sluiten we de proeverij af. Na nog wat aankopen heb ik ook voor Paolo Manzone een fles wijn uit de Bourgogne meegenomen. Gezien Barolo vooral draait om rode wijn, heb ik voor hem een Pouily-Fuissé. Dit kon hij zeer waarderen.

dsc_0569 dsc_0575 dsc_0562

Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan voor deze unieke Paolo Manzone  proeverij op donderdag 24 november a.s. of besteld het speciaal geselecteerde proefpakket Paolo Manzone. Van alle onderstaande wijnen zit 1 fles in het proefpakket.
– Dolcetto d’Alba Magna
– Barbera d’Alba Fiorenza
– Nebbiolo d’Alba Miriné
– Langhe Rosso Luvï
– Barolo “Serralunga”
– Barolo “Meriame”
proefpakket-paolo-manzone

Speciale actieprijs € 92,50 (normaal € 103,50)

Klik hier om uw proefpakket te bestellen of bel 06-13093770

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd