Tijdens de afgelopen zomervakantie hebben we diverse wijnboeren bezocht. Als gepassioneerde wijnliefhebbers willen we weten waar onze wijnen vandaan komen, hoe ze worden gemaakt en door wie. Zo hebben we ook een bezoek gebracht aan fattoria di Basciano ten westen van Florence in het wijngebied Chianti Rufina.

Ondanks dat we op tijd waren vertrokken, bleek het toch lastig om rond de ochtendspits voorbij Florence te komen. Maar uiteindelijk weten we fattoria di Basciano te bereiken. Hier werden we vriendelijk verwelkomt door wijnmaker Paolo Masi. Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we op de afgesproken locatie (de opslag en bottle faciliteit) in het centrum van Rufina niet de herkenning hadden met het Toscaanse landhuis wat op het etiket van de flessen staat afgebeeld. Dit bleek later allemaal goed te komen toen we de bergen rond Rufina in reden voor een bezoek aan de wijngaarden en het landhuis van het etiket.

Op de locatie in het centrum van Rufina geeft Paolo Masi ons een korte rondleiding door de bottle ruimte, de geconditioneerde opslag van gebottelde wijnen en de opslag van wijnen die gereed zijn om te worden gebotteld. De locatie in het centrum van Rufina is halverwege de jaren 40 van de vorige eeuw gebouwd. Bijna alle aanwezige opslagtanks van cement, zijn vervangen door moderne tanks van roestvrijstaal. Vanwege de warmte in de zomermaanden, is een deel van de opslag zelfs geplaatst in ondergrondse tanks.

Na de rondleiding van Paolo Masi neemt zijn vrouw het stokje over en gaan we met haar de bergen in naar de wijngaarden, de nieuw gebouwde wijnmakerij en het proeflokaal wat in het prachtige Italiaanse landhuis is gesitueerd.

De weg omhoog naar de wijnmakerij gaat over smalle, steile weggetjes met een prachtig uitzicht. Halverwege de route hebben we een korte stop gemaakt, om een goed beeld te kunnen krijgen van de wijngaarden en een uitleg over de herkomst van de druiven die worden gebruikt voor de top cuvées “I Pini”, “Il Corto” en de Chianti Rufina riserva. Wat opvalt is dat de hele wijngaard in 2 meter hoge hekken staat. Op dit moment hebben ze in Rufina veel last van herten en wilde zwijnen die het gemunt hebben op de heerlijke druiven die fattoria di Basciano verbouwd.

dsc_0598  wijngaarden-i-pini-en-il-corto  - BACK
Wijngaarden van I Pini en Il Corto, het hekwerk tegen herten en wilde zwijnen en het herkenbare landhuis van het etiket.

Iets verder omhoog is de nieuwe modern ingerichte wijnmakerij gelegen. Deze is voor een grootgedeelte opgetrokken uit stenen die in de wijngaard zijn aangetroffen. Maar nog belangrijker de wijnmakerij ligt midden in de wijngaard, wat zorgt dat na de pluk de druiven in goede conditie in de wijnmakerij aankomen. Op het moment dat wij er waren, werden de vaten gereinigd om vervolgens gevuld te worden met chianti. Doordat de muren van de wijnmakerij erg dik zijn, blijft de temperatuur hier vrij constant. In de vatenopslag voelt het zelfs een beetje koud aan, ondanks dat het buiten 32 graden is. De wijnen van fattoria di Basciano rijpen op eikenvaten van Franse tonneliers. De binnenzijde van deze vaten zijn licht gebrand. In de filosofie van wijnmaker Paolo Masi ligt de nadruk in zijn wijn op het fruit en zullen zijn wijnen nooit een overmatige hout opvoeding krijgen. Voor het laten rijpen van top cuvées “I Pini”, “Il Corto” en de Chianti Rufina riserva wordt gebruik gemaakt van een mix van nieuwe vaten en één jaar oude vaten. De Chianti Rufina rijpt op gebruikte houten vaten van 1 à 2 jaar oud. In Rufina geldt voor chianti en chinati riserva een verplichte rijpingstijd van respectievelijk 12 tot 18 maanden plus een extra flesrijping van 6 maanden voordat ze in de handel worden gebracht. Hierdoor krijgt de wijn meer de tijd voor het ontwikkelen van de juiste balans en is een fles van fattoria dit Basciano direct opdronk.

- BACK  dsc_0603  dsc_0600

Na de wijnmakerij was het de tijd aan het proeven van enkele van hun wijnen. Naast fattoria di Basciano heeft Paolo Masi ook nog een tweede wijn (Renzo Masi). Tijdens de proverij hebben we van beide merken enkele wijnen geproefd. Van het wijnhuis Renzo Masi proevende we twee verrassende witte wijnen. De eerste wijn “Bianco di Toscana” was heerlijk fris met een mooie mix van appel/peer en tropisch fruit. De tweede witte wijn “Valdicjiano Toscana bianca vergine” had mooie volle/rijke smaken van tropisch fruit en gele appel. Daarna hebben we enkele wijnen van fattoria di Basciano geproefd. Als eerste was hun rosé “rosato di Toscana” aan de beurt. Deze rosé blijft ons iedere keer weer positief verrassen. Zeker voor een wijngebied wat vooral bekendheid geniet om de rode wijn. Heerlijk fris met aangenaam roodfruit en een klein zoetje. Na de witte en rosé wijn, was het tijd voor rood. De eerste geproefde rode wijn was een “chianti Rufina”. Zeer toegankelijke rode wijn met mooi bessenfruit en aangename tannines. Daarna was het de beurt aan de “chianti riserva”. Krachtig, vol en mooi fruit en subtiel houtgebruik. De laatste rode wijn die hebben geproefd was hun top cuvée “I Pini”. Deze super Toscane gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah heeft heerlijk donker roodfruit, fluwelen tannines en een vleugje vanille.

Nieuwsgierig geworden en wilt u ook zo genieten van de wijnen van fattoria di Basciano? Bestel het speciaal geselecteerde proefpakket fattoria di Basciano. Van alle onderstaande wijnen zit 1 fles in het proefpakket.
– Bianco Vergine ‘Alido’
– Rosato di Toscane
– Chianti Rufina
– Chianti Rufina riserva
– Il Corto
 I Pini “rosso di Toscana

proefpakket-fattoria-di-basciano

Normaal  € 69,60 nu voor € 62,50

Klik hier om uw proefpakket te bestellen.

of bel 06-13093770.

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd