Afgelopen vakantie in Italië hebben we enkele Italiaanse wijnboeren bezocht, waar wij als Wijnkoperij Bulthuis ook wijnen van in ons assortiment hebben. Ons tweede bezoek was aan “Braïda” in Rocchetta Tanaro. Bij dit wijnbedrijf werden we ontvangen door Giulia Ferrari. Geen familie van het bekende automerk ;-). Wanneer je naar Braïda toe rijdt vanuit zuidelijke richting vraag je jezelf eerst af; “Waar maken ze hier eigenlijk wijn van”? Geen druivenstokken in velden of wegen te bekennen. Maar verstopt aan de andere kant van het dorp bevinden zich de wijngaarden van Braïda. Bij Braïda draait eigenlijk alles om de perfectie van de druif Barbera.

Wijnzolder  Familie Braïda  wijngaarden Braïda

Giacomo Bologna (helaas jong overleden) was een pionier op het gebied van het maken van de huidige Barbera stijl. Voorheen werd Barbera in deze regio als een rode licht mousserende wijn gemaakt (à la Lambrusco). Gelukkig is Giacomo Bologna een andere weg ingeslagen en heeft hier een totaal andere wijntype van gemaakt. Tijdens het bezoek hebben we een rondleiding door de wijnmakerij en wijnzolder gekregen. In tegenstelling tot de meeste andere wijnbedrijven in Piëmonte heeft Braïda geen wijnkelder, maar een “wijnzolder”. Deze zolder is ontstaan vanwege een ondergrondse rivier die onder het wijnbedrijf stroomt. Hierdoor was het praktisch onmogelijk de grond in te gaan.

Tijdens de proeverij hebben we bijna het hele assortiment van Braïda geproefd. Het begon met wit. “Asso di Fiore” (een houtgerijpte chardonnay), “Regina di Fiori” (gemaakt van de lokale druif nascetta) en “Il Fiore” (een blend van chardonnay en Nascetta). Vooral de “Regina di Fiori” viel op door zijn aangename frisheid en fruitige karakter. Na deze witte wijnen zijn we overgegaan op rood. “Il Bacïale”, “Montebruna” en de zwaargewichten “Bricco Dell’Uccellone”, “Bricco Della Bigotta” en “Ai Suma”. Met uitzondering van Il Bacïale, allemaal wijnen gemaakt van 100% Barbera. Met elk hun eigen stijl. Alle rode wijnen van Braïda zijn een klasse apart. Wat een power, complexiteit en mooi roodfruit.

Nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Braïda? Bestel dan hier het Braïda proefpakket.

Het Braïda proefpakket bestaat uit 3 bijzondere wijnen voor slechts € 42,50
Inhoud: 1x “Montebruna” (rood), 1x “Il Bacïale” (rood) en 1x “Regina di Fiori” (wit)

Montebruna serie

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om deze website te bezoeken.

Verifieer je leeftijd